SAP KULLANICILARI DERNEĞİ

E-fatura için lokalizasyon gündemi

E-fatura için lokalizasyon gündemi

Sugturk - Lokalizasyon çalışma grubu olarak geçtiğimiz haftalarda e-fatura üzerine bir çalışma yaptık.

Çalışmanın içeriği önümüzdeki yıl devreye alınacak olan e-fatura sürecinin analiz edilmesi ile SAP üzerinde fatura işlem kodlarının ve veritabanında fatura belgelerinin incelenmesi oldu. Sonrasında ise aşağıdaki gibi bir lokalizasyon talebi yapmamız gerekliliği üzerinde mutabık kaldık.

E-fatura süreci içerisinde UBL_TR formatındaki XML dosyanın Gelir İdaresi Başkanlığı'na gönderilebilmesi için piyasada birçok ürün mevcuttur. Sistemlerini doğrudan gelir idaresi ile entegre etmek isteyen SAP müşterileri mevcut programlardan birini lisanslayarak yollarına devam edecek gibi gözüküyor, standart ECC teknolojisi ile karşılanamayacak bir entegrasyon olduğu için bizce sürecin bu noktasında herhangi bir lokalizasyon ihtiyacı oluşmuyor.

Lokalizasyon ihtiyacı UBL_TR formatındaki dosyanın SAP ECC sisteminden alınması noktasında oluşuyor. Bu dosya entegrasyon yapmayı veya GİB’in web portalini kullanmak isteyen tüm firmalar için başlangıç noktası niteliğinde.

SAP geçtiğimiz yıllarda SGK e-bildirimi, BA/BS formları gibi devlete XML olarak bildirilen zorunlu süreçlerin hemen hepsi için sistemin devletin istediği formatta dosyayı oluşturacağı lokalizasyon çalışmaları gerçekleştirdi.

Bu düzenlemeler içerisinden BA/BS'yi incelediğimizde firmadan firmaya XML'e gönderilecek muhasebe belgelerinde farklılıklar olabileceği düşünülerek bu lokalizasyonun içerisinde BADI'ler de oluşturularak firmaların kendilerine özgü düzenlemeler ile BA/BS'ye uyumlu hale gelmesini sağladı. E-fatura için kullanılan UBL_TR formatındaki dosyanın da alınması için bir lokalizasyon yapılabilir gibi gözüküyor.

SAP'de fatura 4 farklı standart işlem ile oluşturuluyor.

1- SD modülü üzerinden müşteriye kesilen fatura

2- FI modülü üzerinden müşteriye kesilen fatura

3- MM modülü üzerinden satıcıya kesilen iade faturası

4- FI modülü üzerinden satıcıya kesilen iade faturası

Her ne kadar firmalar arasında küçük çaplı değişiklikler olsa da, temelde her firmada fatura belgesi benzer şekilde oluşmaktadır. Burada lokalizasyon talebimiz gelir idaresi ile entegrasyon konusunda değil, SAP'den e-fatura entegrasyonları için gerekli olan XML formatındaki dosyanın, UBL_TR’nin alınabilmesinin sağlanmasıdır.

Önümüzde yaklaşık olarak 6 aydan biraz fazla süre olduğu da düşünülürse, konunun biz SAP müşterileri için lokalizasyon anlamında çok büyük bir önceliğe sahip olduğunu düşünüyoruz.
Konuyla ilgili sizlerin fikirleri bizler için çok önemli, düşüncelerinizi info@sugturk.org adresine mail göndererek bizlerle paylaşabilirseniz çok seviniriz. Dilerseniz önümüzdeki günlerde konuyla ilgili bir toplantı da gerçekleştirebiliriz.

Abone Ol

E-Posta adresinize gelecek olan doğrulama linkine tıklamayı unutmayınız.
Gelecek ekrandaki bilgileri de doldururmanızı rica ediyoruz.

      Linkedin SUG TURK
Şifremi Unuttum
Copyright by SUGTURK